שקשוקה: קווים לדמותה של ארוחת הבוקר הכי ישראלית

שקשוקה
פרסומת

שקשוקה היא פריט חובה כמעט בכל תפריט של ארוחת בוקר ישראלית. זוהי מנה המורכבת מתערובת של עגבניות קצוצות מבושלות עד כדי יצירת רוטב סמיך, ובתוצאה הסופית שלה היא מנוקדת עם ביצים שמתמזגות עם תערובת העגבניות.

יש גרסאות רבות לשקשוקה, כמו למשל תוספת בצל מטוגן, שום, טונות של פפריקה מתוקה או חריפה, פלפלים חריפים ירוקים או כמון לתוספת טעם. אך הבסיס הוא תמיד אותו בסיס: עגבניות וביצים. פשוט, מנחם ואדיר. שלא לומר משביע ומספק.

מהמזרח התיכון לישראל ועד לאירופה ואמריקה

שקשוקה הייתה המנה האהובה במטבחים המקומיים במזרח התיכון ובצפון אפריקה, עוד לפני קום המדינה. והיא שומרת על הפופולאריות שלה עד היום. אפילו המילה שקשוקה באה מהשפה הערבית, כלומר, תערובת אקראית (במקרה הזה של ביצים וירקות).

היום השקשוקה כובשת בסערה גם את אירופה ואמריקה, ולאחרונה הוגדרה כקערת חובה של ארוחת בוקר בריאה. היא נוצרה, לפחות לפי מי שמנצח בוויכוחים לגבי המקור לשקשוקה, בלוב ובתוניס, ויהודי תוניסיה ולוב הם שהביאו אותה לראשונה לישראל בשנות החמישים.

מומחי קולינריה אחרים טוענים שהמקור לשקשוקה הוא בתימן, שם קיימת מנה דומה עם רוטב של פלפל חריף מאוד.

אבל השורשים של שקשוקה עשויים להיות מוקדמים אפילו יותר

חלק מההיסטוריונים למזון טוענים שהיא נולדה באימפריה העות’מאנית והתפשטה עד שהגיעה בסופו של דבר לספרד. בטורקיה יש מנה דומה שנקראת גוטי, הכוללת ירקות מבושלים עם שום טרי, בשר כבש וביצים קשות. בגרסה המודרנית, בשר הכבש מוחלף בעגבניות ופלפלים.

בכל מקום ובכל גרסה הבסיס זהה: הרבה רוטב, הרבה לחם, ודרגות משתנות של חריפות

במדינות צפון אפריקה, למשל, המנה מוגשת בדרך כלל ישירות במחבת החמה שבה מכינים אותה, והיא כוללת חלוקה שווה של עגבניות ופלפל חריף עם לחם ביתי בצד. בגרסה המודרנית הישראלית מתכון לשקשוקה יכול להכיל רמות משתנות של חריפות, והיא מוגשת עם לחם שחור טרי, חלה או פיתות. אבל הרבה.

בישראל, כמו גם במדינות רבות בעולם הערבי, מקובל היום להשתמש גם בחצילים בנוסף לעגבניות, או להוסיף ירקות שונים בהתאם לעונה. כל תרבות משדרגת לעצמה את המנה, ובמרוקו, לדוגמא, היא מוגשת בטאג’ין. בתוניסיה אוכלים אותה עם מרכיבים מקומיים כמו לבבות ארטישוק או עדשים.

בכל מטבח, בכל מסעדת פועלים, בכל מסעדת גורמה: שקשוקה כחלק בלתי נפרד מהישראליות

לא צריך להיות גאון גדול כדי לטגן קצת עגבניות וביצים, וישראלים אוהבים כל מנה שאפשר לטבול ברוטב העשיר שלה לחם טרי, עם או בלי חריף. למרות התדמית שלה כמנה של פועלים, מיטב השפים בארץ כבר הפנימו שלא יהיו להם סועדים ישראלים במסעדות שלהם, אם לא יגישו שקשוקה.

אז הם עושים מה שכל שף שמכבד את עצמו עושה: הם מרכיבים מתכון לשקשוקה כזה שמאפשר להם להגיש אותה ליד ברווז ברוטב תפוזים, או משהו יומרני אחר. ובטח שלא במחבת שרופה לוהטת, ובטח שלא עם רצועות לחם קרועות שאי אפשר לקרוא להן בשמות מגניבים אך לא ברורים.

אבל שקשוקה מהבילה ישראלית אמיתית לא מגיבה טוב לפרשנויות

היא ראויה כמאכל בפני עצמה, ולא אוכלים אותה רק כי לא הספקתם להכין משהו מתוחכם יותר. ישראלים לא רוצים תחכום. הם רוצים לאכול בידיים. והם רוצים מנות שיעשו להם טוב.

שקשוקה מתאימה לאופי הישראלי, ההשפעה המנחמת והרכיבים העשירים שלה מתמזגים היטב עם המזג הישראלי החם והנמהר, ובניגוד לפלאפל והשווארמה, שכולנו כבר הפנמנו שהם נולדו במצריים, אם תשאלו כל ישראלי, הוא יישבע לכם שהשקשוקה היא מאכל שנולד כאן. בתל אביב, או בדימונה. לא חשוב. אבל בטוח שהיא ישראלית, הכי ישראלית שיש.

כמעט בכל עיר בארץ יש איזה רופא או מלך לשקשוקה

אבל הנקודה היא פשוטה. כל אדם, ללא הבדל דת, מין או גזע, בין אם הוא בעלים של מסעדת פועלים, מסעדת גורמה או שהוא סתם טבח הבית שלו, ויש לו מתכון לשקשוקה (קחו רעיון למתכון לשקשוקה מהאתר הזה), יוסיף לה כל מיני “נגיעות” כאלה או אחרות כדי להפוך אותה לשלו. וזוהי מהות הישראליות. לקחת משהו בסיסי שעובד טוב, ולהפוך אותו למשהו אחר. משלנו. יותר חזק. יותר טעים. יותר ישראלי.

השקשוקה שייכת לכולנו. וכולנו המצאנו אותה, במידה כזו או אחרת. בין אם אתם דוקטורים או מלכים, אם עברתם את גיל שש או תשע, אכלתם לפחות שקשוקה אחת בחיים שלכם, ואתם יודעים לספר איך הכנתם אותה, או איך לסבתא שלכם הייתה את הגרסה המנצחת.

היא מתאימה גם לטרנד הבריאות שהגיע גם לישראל

כלומר, בתנאי שמקפידים על הרכיבים הנכונים, ובתנאי שזוכרים את הבסיס: ביצים ועגבניות. בלי טריקים ובלי שטיקים. בלי המצאות ובלי תוספות, ואם אפשר, בלי לחם, או לפחות עם לחם מלא. כי כשמפוצצים את השקשוקה בכמויות מופרעות של שמן, ומוסיפים לה נקניקיות שמנות, וחצי כוס טחינה בצד, היא הופכת להיות לא רק עתירת שומן, אלא גם לא בריאה בעליל.

אבל השקשוקה המקורית, שמורכבת מביצים, עגבניות, ופלפלים, היא מנה מזינה, בריאה ומשביעה ביותר, ויכולה אפילו להתאים לכל תפריט דיאטה.

כמה מתכונים שלי לשקשוקה:

 

פרסומת
שתפו
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email

רוצה להתעדכן בכל פעם שאני מפרסמת מתכון חדש?